• جمعه, 31 حمل 1403
    خبرگزاری افغان ایرکا

شک و تردیدها دربارۀ سیاست جو بایدن در قبال افغانستان

تا چهار روز دیگر جو بایدن، رسماً کارش را چون چهل و ششمین رییس‌جمهور امریکا آغاز خواهد کرد؛ اما چگونگی سیاست او برای جنوب آسیا به ویژه افغانستان با شک و تردیدهایی روبرو است.
افراد نزدیک به رییس‌جمهور منتخب امریکا از توافق‌نامۀ کنونی صلح میان امریکا و طالبان پشتیبانی کرده‌اند و خود بایدن، بر پایان دادن به‌جنگ امریکا در افغانستان و کشورهای خاورمیانه تأکید ورزیده‌است.

تحلیل‌گران جو بایدن را از پشتیبانان پاکستان در منطقه می‌دانند و می‌گویند که گمان نمی‌رود که او برای مبارزه با هراس‌افگنی و نابودی لانه‌های هراس‌افگنان، بر پاکستان فشار بیاورد.
ملک ستیز، پژوهشگر روابط بین‌الملل در اینباره گفت: «جو بایدن شناخت کافی از پاکستان و افغانستان دارد و به باور من رویکرد و دیدگاۀ او نسبت به جنوب آسیا و نقش ایالات متحدۀ امریکا پیرامون افغانستان به مراتب بهتر از وضعیت کنونی و دکترین آقای ترمپ خواهد بود.»
این در حالی است که دونالد ترامپ، رییس جمهور کنونی امریکا در دوره کاری‌اش بر بهبود روابط هند و امریکا تأکید داشت.

چنانچه اچ آر مک ماستر، مشاور پیشین امنیت ملی دانلد ترمپ، پاکستان را مستقیمأ به تمویل طالبان و گروه‌های هراس‌افگن متهم می‌سازد: «پاکستان تا هنگامی پشتیبانی‌اش را از طالبان و گروه‌های هراس‌افگن دیگر پایان و یا کاهش چشم‌گیر نخواهد داد که هزینۀ ادامۀ این پشتیبانی، بسیار زیاد نشود. از همین رو، امریکا و کشورهای دیگر باید بکوشند که رهبران پاکستان را قناعت بدهند که دنبال کردن راه دیپلوماسی برای پیشبرد سیاست خارجی شان، به جای استفاده از هراس افگنان، به سود آنان است.»

در کنار جو بایدن، چهره‌هایی که به تازگی در کابینه و تیم امنیت ملی او چون ریاست سازمان استخبارات مرکزی امریکا نامزد شده‌اند هم بر بیرون شدن نیروهای امریکایی و پایان جنگ این کشور در افغانستان تأکید ورزیده‌اند.
اکنون که قرار است ترامپ جمهوریخواه، جایش را به جو بایدن دموکرات بدهد، شهروندان افغانستان انتظار دارند که جنگ در افغانستان پایان یابد و صلح در این کشور از اولویت‌های راهبردی امریکا برای جنوب آسیا باشد.

با این همه، پاکستان امیدوار است که روابط پاکستان و امریکا بر صلح در افغانستان متمرکز باشد؛ چنان‌چه دستیار نخست وزیر پاکستان در امور امنیت ملی به تازگی گفته‌است که روابط پاکستان و امریکا باید بربنیاد همکاری دو جانبه بهبود یابد، نه بربنیاد کمک‌های پولی.

زهرا رحیمی
طلوع

  پربازدید ترین