ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان در یک مصاحبه با خبرگزاری تاس روسیه گفته است: «ما معتقدیم تمام اقداماتی که در این زمینه برای تحکیم روابط بین افغانستان و روسیه انجام می‌شود، گام مثبتی است. این اقدامات به تقویت روابط بین دو کشور و دو ملت کمک خواهد کرد و به‌عنوان اقدامی بسیار ارزشمند تلقی می‌شود.»

در اواخر دسامبر سال گذشته، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، قانونی را امضا کرد که امکان لغو ممنوعیت سازمان‌های موجود در فهرست واحد سازمان‌های تروریستی این کشور را فراهم می‌کند. لئونید اسلوتسکی، رئیس کمیته امور بین‌الملل دومای دولتی و رهبر حزب لیبرال دموکرات روسیه (LDPR)، توضیح داد که این اصلاحات امکان تعامل رسمی با امارت اسلامی در افغانستان را فراهم خواهد کرد.

حال روز دوشنبه، 31 مارچ برابر با 11 حمل، دیوان عالی روسیه اعلام کرد که دادستان کل این کشور درخواست تعلیق ممنوعیت را ارائه نموده است.

در همین حال، الکساندر هافمن، تحلیل‌گر نظامی خبرگزاری تاس گفته که از منظر ژئوپلیتیکی، این تصمیم، نقش روسیه را به‌عنوان یک میانجی کلیدی در حل‌وفصل مسائل افغانستان تقویت کرده و تعامل بیشتر با کابل را تسهیل می‌کند.

هافمن توضیح داد: «این اقدام کاملاً مطابق با قانون جدید انجام می‌شود. این قانون اکنون اجازه می‌دهد چنین اقدامی صورت گیرد، به شرطی که سازمان موردنظر دیگر در فعالیت‌های تروریستی دخالت نداشته و تهدیدی برای روسیه محسوب نشود. علاوه بر این، طالبان در حال حاضر کنترول افغانستان را در دست دارند و تمایل خود را برای مبارزه با دشمنان مشترک، مانند داعش، نشان داده‌اند.»

وی تأکید کرد که این اقدام به معنای به رسمیت شناختن کامل امارت اسلامی به‌عنوان یک رژیم قانونی نیست، بلکه به رسمیت شناختن واقعیت‌های جدید و ایجاد یک فرصت قانونی برای گفت‌وگوی مستقیم درباره مسائل حیاتی است.

هافمن افزود: «نکته مهم این است که این تصمیم اهرم فشار را حفظ می‌کند: در صورت بروز مجدد فعالیت‌های افراطی، ممنوعیت می‌تواند دوباره اعمال شود. روسیه در حال نمایش عمل‌گرایی انعطاف‌پذیر است – همکاری با مقامات بالفعل افغانستان به معنای تأیید ایدئولوژی آن‌ها نیست، بلکه در راستای حفاظت از منافع خود در آسیای مرکزی است.»

وی تأکید کرد: «برای روسیه و همسایگانش در آسیای مرکزی، اطمینان از برقراری نظم در افغانستان – عاری از تروریسم و قاچاق مواد مخدر – حیاتی است. برای دستیابی به این هدف، ارتباط مؤثر با کسانی که در حال حاضر قدرت را در دست دارند، یعنی طالبان، ضروری است.»

این کارشناس نظامی در پایان گفت: «این اقدام قانونی باعث تسهیل ارتباطاتی خواهد شد که به حل نگرانی‌های امنیتی خاص و اطمینان از این امر کمک می‌کند که افغانستان تهدیدی برای ما یا متحدان ما نباشد.»