رهبران طالبان باید آن را مورد توجه قرار دهند این است که مردم افغانستان به لحاظ تاریخی نسبت به پاکستان بدبین هستند. آنها باید به یاد بیاورند که بر سرنوشت چه کسانی حکومت می کنند؛ کسانی که هرگز سیطره بیگانگان را نمی‌پذیرند و در برابر هژمونی خارجی با قدرت ایستادگی می‌کنند. بدیهی است که در این زمینه هیچ تفاوتی میان امریکا و پاکستان وجود نخواهد داشت.

معید یوسف؛ مشاور امنیت ملی پاکستان، در راس هیاتی از مسئولان وزارت‌خانه های پاکستان وارد کابل شده و با مقام‌های طالبان دیدار کرده است. علاوه بر کمک‌های بشردوستانه، اخیرا مسایل متعدد امنیتی میان دو کشور رخ داده است و تلاش‌های دیپلماتیک پاکستان در این زمینه نیز از موضوعات‌ گفتگو با رهبران طالبان در کابل است.

منصور احمد خان؛ سفیر پاکستان در کابل گفته که آقای یوسف دیدارهای متعددی با رهبران طالبان با هدف تقویت تعاملات بشردوستانه و اقتصادی خواهد داشت.

او نوشته که معید یوسف در دیدار با عبدالسلام حنفی؛ معاون نخست وزیر طالبان درباره مناسبات برادرانه میان دو کشور و تقویت تجارت، حمل و نقل و ارتباطات گفتگو کرده است.

مشاور امنیت ملی پاکستان مسئول شبکه هماهنگی بین وزارتی امور افغانستان (ای‌ای‌سی‌سی) در ساختار امنیتی پاکستان است.

تنش‌های مرزی و سرنوشت طالبان پاکستانی هم از دیگر مسایل مورد بحث میان دوطرف خواهد بود.

این سفر در شرایطی حساس و تعیین کننده صورت می‌گیرد؛ وضعیتی که در آن دولت طالبان هنوز از سوی کشورهای جهان به رسمیت شناخته نشده و مردم افغانستان انتظار دارند تا اقوام و اقلیت های کشور در یک ساختار سیاسی فراگیر، مشارکت پیدا کنند و مهم تر از همه اینکه استقلال افغانستان که در پی مبارزات 20 ساله طالبان و مردم از نیروهای اشغالگر به رهبری امریکا به دست آمده همچنان پایدار بماند.

یکی از معانی و مبانی استقلال، لزوم اتخاذ یک سیاست خارجی مستقل و عاری از اعمال نفوذ قدرت های منطقه و جهان است. در این میان هیچ توفیر و تفاوتی میان کشورهای اسلامی و غیر اسلامی وجود ندارد و دولت اسلامی طالبان که در حال حاضر در عالی ترین ارکان تصمیم گیری درباره سرنوشت سیاسی، حاکمیت ملی و استقلال و تمامیت ارضی کشور قرار دارد مکلف است تا از این امانت تاریخی به خوبی صیانت کند و اجازه اعمال نفوذ و دخالت های پیدا و پنهان کشورهای دور و نزدیک در امور داخلی کشور را ندهد.

سیاست خارجی افغانستان در قبال پاکستان همواره پرتنش، بحرانی و سرشار از حواشی منفی بوده است. مساله دیورند بر رابطه دو کشور همسایه سایه افکنده و اجازه نداده است که این روابط در چارچوب احترام، استقلال و بر بنیاد منافع مشروع دوطرف شکل بگیرد.

مشخص نیست که مشاور امنیت ملی نخست وزیر پاکستان در سفر جاری اش به کابل آیا درباره پرونده دیورند نیز با رهبران دولت اسلامی طالبان مذاکره می‌کند یا نه؛ اما به باور کارشناسان، حل این معضل یکبار برای همیشه ممکن است به بسیاری از تنش ها و بحران های حاکم بر روابط دو کشور پایان دهد و زمینه ساز ایجاد یک رابطه مشروع و مبتنی بر احترام متقابل میان دوطرف گردد.

نکته مهم دیگر که رهبران طالبان باید آن را مورد توجه قرار دهند این است که مردم افغانستان به لحاظ تاریخی نسبت به پاکستان بدبین هستند. آنها باید به یاد بیاورند که بر سرنوشت چه کسانی حکومت می کنند؛ کسانی که هرگز سیطره بیگانگان را نمی‌پذیرند و در برابر هژمونی خارجی با قدرت ایستادگی می‌کنند. بدیهی است که در این زمینه هیچ تفاوتی میان امریکا و پاکستان وجود نخواهد داشت.

بر این اساس اگر رهبران طالبان در پی ایجاد یک حاکمیت پایدار و بلندمدت در افغانستان هستند باید مشروعیت آن را از مردم افغانستان بگیرند. این مردم هستند که به دولت، قدرت می بخشند و بقای آن را تضمین می‌کنند.

با این حساب، اگرچه دولت اسلامی طالبان به دلیل تحریم‌های ظالمانه امریکا و فشارهای مضاعف متحدان آن در شرایط دشواری قرار دارد و برای شکستن انزوای سیاسی و غلبه بر بحران انسانی ناشی از فقر و گرسنگی در کشور نیازمند کمک کشورهای دیگر می باشد؛ اما غلبه بر همه این مشکلات و بحران ها در نهایت از طریق تکیه بر حمایت مردم افغانستان و حفظ استقلال کشور امکان پذیر است.

به این ترتیب، انتظار می رود رهبران طالبان در جریان مذاکرات خود با معید یوسف؛ مشاور امنیت ملی عمران خان، مسائل مبتلابه در روابط دو کشور از همکاری های سیاسی و اقتصادی تا حل اختلافات ارضی و مرزی، مبارزه با تروریسم، پایان دادن به مداخله در امور داخلی یکدیگر، مساله مهاجرت و... از موضع یک کشور مستقل گفتگو کنند و استقلال و تمامیت ارضی کشور را خط سرخ و غیر قابل مذاکره بدانند.