بېرته
رییس زراعت ولایت هرات: زمینه تامین گندم اصلاح شدۀ مورد نیاز افغانستان وجود دارد
د خپرېدو نېټه: 1389/05/09 0:0د خبر شمېره: 1112سرچینه: آژانس خبری ایرکا

همزمان با آغاز برداشت حاصل گندم درهرات، ریاست زراعت این ولایت اعلام کرد، که زمینه برای تامین بیش از نیمی از گندم اصلاح شدۀ مورد نیاز افغانستان از طریق این ولایت وجود دارد.
به اساس گفته های مسوولین اداره زراعت هرات، وزارت زراعت در نظر دارد که درسال جاری،18000 تن گندم اصلاح شده را برای توزیع در ولایات مختلف خریداری کند، و برآورد می شود که بیشتر از 9500 تن از این نوع گندم، درهرات به دست آید.
گندم اصلاح شدۀ بذری به دلیل کیفیت خوب، بازدهی و حاصل بیشتر و همچنین همخوانی با آب و هوای مناطق مختلف افغانستان، نتیجۀ خوبی داده و بجای گندم سنتی ترویج داده می شود.
بشیراحمد احمدی آمر ترویج زراعت هرات؛ بارندگی خوب و مناسب بودن شرایط آب و هوا را، عامل بهبود حاصل گندم دراین ولایت عنوان کرد.
وى گفت به همین دلیل، سطح زیر کشت گندم درهرات از 149 هزارهکتار (745 هزار جریب) در سال گذشته، به بیش از 152 هزار هکتار (760 هزارجریب) در سال جاری، افزایش یافت که حدود نیمی از آن کشت آبی است.
آقای احمدی افزود ؛ سطح متوسط برداشت گندم دراین ولایت، از کشتزارهای آبی 800 کیلوگرام در جریب و درکشتزارهای للمی(دیم) 180 کیلوگرام درهر جریب میباشد.
با توجه به سطح متوسط حاصلات گندم آبی و للمی(دیم)، برآورد می شود که 393 هزار تن گندم که بخش عمدۀ آن گندم خوراکی است، از هرات به دست آید.
سال گذشته، اضافه از 310 هزار تن گندم در هرات برداشت شد، که بخش قابل توجه آن، مازاد بر مصرف باشنده گان این ولایت بود.
محمد اسماعیل حیدر زاده رئیس ادارۀ زراعت هرات، گفت برآوردهای انجام شده، نشان می دهد که در سال جاری نیز علاوه برگندم اصلاح شدۀ بذری، هزاران تن گندم خوراکی اضافه بر مصرف باشنده گان هرات، از این ولایت به دست آید.
به گفتۀ وی در سال گذشته، حدود 11 هزار تن گندم خوراکی از دهقانان خریداری و در سیلوی هرات ذخیره شده است .
رئیس زراعت هرات، خاطر نشان کرد که با توجه به افزایش قابل توجه میزان برداشت گندم درسال جاری و کمک به اقتصاد دهقانان، باید بخش قابل توجهى از گندم اضافه بر مصرف دهقانان، خریداری شود؛ درغیر آن صورت، با کاهش قیمت ها دهقانان متضرر خواهند شد.
رئیس ادارۀ زراعت هرات، با تایید این موضوع که واردات روزافزون گندم و آرد از کشورهای آسیای میانه، ایران و پاکستان سبب شده است که قیمت گندم در فصل برداشت آن، به شدت کاهش یابد.
به گفتۀ وی، وضع تعرفۀ سنگین بر واردات گندم و آرد در گمرکات افغانستان، می تواند بر بهبود قیمت ها و ثبات بازار داخلی کمک کند؛ درغیر آن، اقتصاد مردم قریه جات که بیشتر وابسته به کشت گندم است، به شدت آسیب خواهد دید.
با این حال مسئولین وزارت زراعت و مالداری افغانستان اعلام کرده اند که بزودی تعرفه گمرکى واردات آرد و گندم از 5 درصد به 16درصد افزایش خواهد یافت.