بنیاد انتخابات شفاف افغانستان، با ابراز نگرانی از نبود آمادگى ها براى انتخابات ادعا دارد که افراد نزدیک به رییس جمهور و رییس اجرایى حکومت، تلاش دارند که انتخابات برگزار نشود.
قرار است انتخابات ولسى جرگه و شوراهاى ولسوالى در شانزدهم سرطان سال آینده برگزار شود.
محمد نعیم ایوب زاده رییس بنیاد انتخابات شفاف افغانستان "تیفا"، هنگام ارایه طرح پیشنهادی این نهاد براى برگزاری انتخابات ولسی جرگه و شوراهاى ولسوالی، به کمیسیون مستقل انتخابات گفت که زمان گذشته؛ اما هنوز آمادگى هاى لازم براى انتخابات گرفته نشده است.
او افزود: "متاسفانه تعدادى از اطرافیان رییس جمهور و رییس اجرایه در صدد به بحران کشاندن انتخابات اند و تلاش دارند تا ساختار کنونی کمیسیون های انتخابات را بی اعتبار سازند."
ایوب زاده گفت که حکومت ارادۀ برگزاری انتخابات شفاف و عادلانه را ندارد و می خواهد از طریقه های مختلف، کمیسیون مستقل انتخابات را مقصر اصلی معرفى کند.
به گفته او مشکلات و ضعف ها در کمیسیون هاى انتخاباتى وجود دارد؛ اما کسانى که در تلاش ممانعت از برگزارى انتخابات اند، برنامه "خیلى قوى و خطرناک" دارند و اگر عملی شود، نه تنها در سال آینده انتخابات برگزار نمی شود، بلکه در آینده نیز بعید به نظر می رسد که انتخابات برگزار شود.
 او افزود: "سناریوی برکناری کمیشنران کمیسیون های انتخاباتی، از سوی همین حلقات خاص نزدیک به رئیس جمهور و ریاست اجرایی مطرح شده و حتا پیش از پیش، تیم مشخص برای کمیسیون ها از سوی آنان انتخاب شده است."
به گفته او بهتر است به جای برکناری کمیشنران کمیسیون های انتخاباتی، روی اصلاحات اساسی در کمیسیون ها و برگزاری انتخابات در زمان مشخص آن تمرکز شود.
به باور وی اگر اصلاحات اساسی در کمیسیون‌های انتخاباتی و روند برگزاری انتخابات آورده نشود، جامعه جهانی از انتخابات افغانستان حمایت نخواهد کرد.
محمد علم ایزدیار معاون اول مشرانو جرگه نیز گفته است که رییس کمیسیون مستقل انتخابات در تماسی که با وی داشته، گفته است که اشخاصی از داخل و بیرون کمیسیون علیه وی توطئه سازی می کند.
ایزدیار گفت که همچو توطئه ها کمیسیون انتخابات را به بحران می کشاند و باید جلو آن گرفته شود.
بنیاد انتخابات شفاف افغانستان؛ ناامنی، نبود بودجه، فقدان اراده سیاسی برای برگزاری انتخابات، پایین بودن ظرفیت در کمیسیون‌های انتخاباتی، نبود برنامه دقیق برای برگزاری انتخابات، سردرگمی و هرج و مرج در کمیسیون‌های انتخاباتی، عدم شفافیت در مصرف بودجه کمیسیون، و نبود همکاری میان دو کمیسیون انتخاباتی را از چالش هاى عمده فرا راه برگزاری انتخابات عنوان کرد.
تیفا براى تامین امنیت، اعتماد سازی و اصلاحات، اگاهی دهی انتخاباتی، چهارچوپ و برنامه انتخاباتی، استقلالیت کمیسیون ها و ابعاد سیاسی انتخابات، همکاری و ارتباط میان هر دو کمیسیون، ترتیب لیست راى دهندگان و تعیین حوزه های انتخاباتی و ثبت نام راى دهندگان پشنهاداتى را به کمیسیون هاى انتخاباتى ارایه کرد.
امام محمد وریماچ رییس دارالانشای کمیسیون مستقل انتخابات، در نشست امروز گفت که کمیته ای از قبل تعیین شده تا طرح های این نهاد را بررسی کند و به خاطر هر چه بهتر برگزاری انتخابات از آن استفاده می کنند.
وی افزود که برای برگزاری انتخابات تلاش های جدی جریان دارد؛ اما نبود بودجه و عدم همکاری حکومت، سبب شده تا بعضی کارها در زمان مشخص آن عملی نشود.
اما او گفت که کمیسیون، اراده قاطع برای برگزاری انتخابات دارد.
وی شایعاتى در مورد استعفاى رئیس کمیسیون مستقل انتخابات و برکناری خودش را رد کرد و گفت مطرح ساختن چنین موضوعات، از سوی اشخاصى صورت می گیرد که به انتخابات باورمند نیستند.
قبل از این حزب اسلامی افغانستان، حزب حرکت اسلامی و بنیاد انتخابات شفاف و عادلانه افغانستان، طرح های پیشنهادی شان براى برگزارى انتخابات را به کمیسیون مستقل انتخابات ارایه کرده اند.