ملاهبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان می‌گوید کسانی‌که به بهانه‌ی مشکل‌های سیاسی یا اقتصادی تلاش به ترک کشور دارند و با کودکان و زنان به کشورهای غربی می‌روند، در آن کشورها با مسائل امنیتی، اخلاقی و دیگر مشکل‌های بشری مواجه می‌شوند.

رهبر طالبان در پیامی که از سوی ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی حکومت طالبان هم‌گانی شده، می‌افزاید که کسانی‌که می‌خواهند به بیرون از کشور بروند، برای جواز اقامت؛ وادار به تهمت‌زدن علیه اسلام و نظام اسلامی و نیز تهیه اسناد جعلی می‌شوند. به گفته‌ی رهبر طالبان، به‌جای این‌که لیاقت مسلکی بسیاری از آن‌ها برای رفاه و پیش‌رفت کشور خرچ شود، در آن جا صرف کارهای عادی و حتی کارهای حقیر می‌شود.

ملا هبت‌الله هم‌چنین از والیان و علما خواسته است با کسانی‌که قصد ترک کشور را دارند دیدار نمایند و آنان را در یافتن راه حل به مشکل‌های شان کمک کنند. او به نیروهای امنیتی دستور داده است که امنیت را تأمین کنند تا کسی، به‌‌ویژه بازرگانان و کسبه‌کاران، با مشکل‌های امنیتی مواجه نشوند.

ملا هبت‌الله آخوندزاده، در این رهنمود گفته است:" آن‌عده افغان‌هایی که به دلیل مشکلات سیاسی یا اقتصادی تلاش به ترک کشور دارند و برخی‌ها می‌خواهند با اطفال خورد‌سال و خانم‌ها به کشورهای غربی بروند، که سپس در آن جا به دلایل مختلف با بعضی مسائل امنیتی، اخلاقی و دیگر مشکلات بشری مواجه می‌شوند".

رهبر طالبان، مواجه شدن مهاجرین را با حالات بد در مسیر راه‌ها و کمپ‌ها، به خطر افتادن عقاید و ارزش‌های معنوی آنها در برنامه‌های مغرضانه، مجبور شدن به تهیه اسناد جعلی و زدن تهمت علیه اسلام و نظام اسلامی و تحقیر شدن آنها در کار‌های عادی را از مشکلات عمده کسانی خوانده است که خواهان ترک وطن هستند.

ملا هبت‌الله آخوند زاده، به والیان ولایات دستور داده که با همکاری مسوولان ذی‌ربط و علمای کرام با آن‌ها دیدارهای مستقیم داشته باشند، مشکلات‌شان را بشنوند و برای یافتن راه‌‌های‌حل آن‌ها را کمک نمایند.

او تاکید کرده که والیان ولایات تلاش‌های خود را برای تدابیر بیشتر امنیتی دوام بدهند، تا کسی فرصت ارعاب و ترساندن دیگران را نداشته باشد و خصوصا هیچ‌کسی در برابر خدمات و فعالیت‌های تاجران، کسبه‌کاران، و متخصصین موانع ایجاد نکند.

این گفته‌ها درحالی مطرح می‌شود که با تحولات اخیر سیاسی و نظامی حدود چهار ماه قبل در افغانستان که منجر به سقوط حکومت پیشین و تسلط طالبان بر کشور شد، موج عظیمی از مهاجرت‌ها به کشور‌های همسایه و غربی از  افغانستان آغاز شده‌اند.

دو روز قبل کشور‌های غربی با نشر اعلامیه‌ای مشترک گفتند:"ما نگرانی عمیق خود را از بابت کشتن بدون محاکمه و ناپدید کردن نیروهای امنیتی حکومت پیشین افغانستان که توسط دیدبان حقوق بشر و نهادهای دیگر گزارش داده شده، ابراز می‌داریم."

درروند تخلیه نظامی و ملکی از میدان هوایی کابل در سه ماه گذشته نزدیک به 130 هزار افغان و اتباع خارجی از افغانستان خارج شدند.